آیا روغن ترمز نیاز به تعویض دارد؟

تمامی رانندگان چه حرفه ایی ها و چه مبتدی ها با سه مایع سر کار دارند که جزو موارد مصرفی است. یکی از این موارد مصرفی خودرو روغن است. این روغن ها در بخش های مختلف خودرو میان حرکت های رفت و برگشتی را روان می کنند یا از قوانین هیدرولیکی بهره می گیرند و نیروی بیشتری تولید می کنند. یکی از این روغن های مصرفی همه خودرو ها روغن ترمز است. در این مقاله سعی می شود آشنایی مختصری با این مایع مهم پیدا کنید و نحوه سازوکار و زمان تعویض و عوامل مخرب و… آشنا شوید پس اگر علاقه مند هستید این مقاله را تا انتها بخوانید.
روغن ترمز چیست؟؟
روغن ترمز جزو مایع هایی است که برای روانکاری بین دو قطعه کاربرد ندارد. بلکه این نوع روغن جزو مایعاتی است که تحت فشار کار می کنند (همانند جک های هیدرولیکی در تعمیرگاه ها و… ) بهتر است با یک مثال موضوع را برای شما باز تر کنم. شما حتما برای انجام امور مختلف به تعمیرگاه مراجعه کرده اید و مشاهده می کنید این جک های هیدرولیکی با نیروی بسیار کمی که تعمیرکاران به آن اعمال می کنند یک خودرویی را با وزن زیاد به راحتی بلند کرده و با یک اشاره کوچک جک و خودرو به حالت اولیه خود باز می گردنند. شاید برای شما سوال باشد که این سازوکار چگونه است این نوع جک ها نیز از آن دسته روغن های تحت فشار بهره می برند در سیستم ترمز خودرو نیز همین سازوکار وجود دارد که شما با اعمال نیروی کم به پدال و انتقال این نیرو توسط روغن ها درون لوله ها نیروی لازم برای متوقف کردن خودرو را تامیین می کنید.
انواع روغن ترمز

روغن ترمز ها در حرارت و فشار بالا قرار می گیرند و این باید دارای ویژگی هایی باشند که از جمله نقطه جوش بالا نقطه انجماد پایین تراکم پذیری بالا و…
وجود حباب های هوا در سیستم ترمز اختلال ایجاد می کند درصورت وجود حباب ها باید با دقت زیادی این سیستم هواگیری شود. به دلیل ترکیبات شیمیایی که دارد در صورت برخورد با رنگ خودرو به رنگ آسیب وارد می کند پس هنگام استفاده مراقب باشید. به دلیل این که این سیستم دمای بالایی در زمان استفاده از ترمز پیدا می کند روغن ترمز باید دمای بالایی داشته باشد تا تبخیر نشود. و نقطه انجماد پایین برای اینکه در دما های پایین در حال سیال بماند و سفت نشود.
روغن ترمز ها بر اساس دما و چسبندگیو دیگر ویژگی ها به چند بخش تقسیم
می شود و برای این تقسیم بندی از کلمه DOT استفاده می شود.غالبا برای خودرو های موجود از دو تیپ آن استفاده می شود.
که این تقسیم بندی بر اسانقطه جوش به شکل DOT3 DOT4 DOT5 است.
DOT3
نقطه جوش حدود بین 205 درجه سانتی گراد است
DOT4
نقطه جوش حدود 230 درجه سانتی گراد است
DOT5
نقطه جوش حدود 260 درجه سانتی گراد است
کیفیت روغن ترمز
هر چه نقطه جوش بالا تر باشد نشانه کیفیت و کارایی بهتر روغن ترمز خودرو شما نخواهد بود. بلکه این کیفیت به مدت زمان استفاده شما از خودرو و امکان جذب رطوبت از راه های مختلف بستگی دارد که رطوبت می تواند نقطه جوش این روغن را پایین بیاورد. وجود بطری های مختلف با رنگ های متفاوت در بازار که غالبا زرد و آبی هستند تفاوت در نقطه جوش آنها است که شما باید با توجه به وزن و قدرت موتور و سرعت خودرو خود و.. از یک نوع از این روغن ها استفاده کنید که عمدتا بطری با رنگ زرد DOT3 و بطری های آبی DOT4 است. شما برای انتخاب بهتر نوع روغن ترمز می توانید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه کنید در صورت نبودن این دفترچه می توانید فایل دفترچه را از سایت شرکت خودرو سازی خودرو بارگیری کنید و مطالعه کنید.
تعویض روغن ترمز

بر خلاف این باور غلط که روغن ترمز نیاز به تعویض ندارد و فقط اگر کم شد آن را می توانید پر کنید. درصورتی که با از دست رفتن کارایی روغن ترمز سطح آن کم نمی شود و روغن به همان مقدار اولیه در مخزن باقی می ماند عوامل مختلفی باعث از دست رفتن کارایی و عمر مفید روغن می شود که می توان به میزان کارکرد ورود رطوبت ورود گرد غبار به مخزن و… تعویض این روغن چون بعد از خالی کردن مخزن باید هواگیری شود تعمیرکاران از آن استقبال نمی کنند. به طور میانگین مدت عمر مفید روغن ترمز بسته به شرایط آب و هوایی میزان استفاده از خودرو و… می تواند تغییر کند. بین یک تا دوسال روغن ترمز را تعویض کنید یا معیاری دیگر می تواند کارکرد موتور باشد که بین 50 تا 60 هزار بهترین زمان تعویض روغن ترمز است که باید با دقت تمام انجام شود و هواگیری کنید چون در صورت عدم این کار ترمز شما کارایی نخواهد داشت و دچار مشکل های جدی خواهید شد.
علائم زمان تعویض و یا باز بینی
با توجه به حیاتی بودن سیستم ترمز برای هر خودرو پیشنهاد می شود در مدت زمان های مشخص و کوتاه مخزن روغن ترمز را چک کنید و در صورت نشتی در لوله ها ایرادات را بر طرف کنید نشتی نیز می تواند در اثر دمای بالا و یا لنت فروده باشد. چون در زمان از کار افتادن این سیستم پیامد های ناگواری خواهد داشت.
روشن شدن چراغ هشدار ترمز یکی از راحت ترین راه برای پیدا کردن مشکلی در سیستم ترمز است با روشن شدن این چراغ شما را از ایرادی در این سیستم آگاه می سازد و معمولا در زمان کم شدن روغن ترمز این چراغ روشن می شود.
سفت شدن پدال ترمز اگر پدال ترمز نسبت به قبل احساس می کنید سفت تر شده است مخزن روغن را بازبینی کنید در صورت لازم به آن روغن اضافه کنید.
در صورت کم شدن سطح روغن ترمز لنت ها به درستی کار نخواهند کرد و ترمز شما کارایی لازم را نخواهد داشت و صدای اضافی در سیستم ترمز ایجاد می شود که نشانه های دیگر کم شدن روغن ترمز است.
در صورت وجود این علائم مخزن روغن ترمز را بازبینی کنید.
نحوه بازبینی

مخزن روغن ترمز خودروی خود را پیدا کنید که غالبا در سمت راننده است و یک محفظه کوچک پلاستیک است.
قبل باز کردن محفظه با یک دستمال تمیز سطح آن را پاک کنید چون گرد غبار و آشغال اگر وارد مخزن روغن ترمز شوند می تواند کارایی روغن ترمز را بگیرد در نتیجه ترمز شما به خوبی عمل نخواهد کر و یا حتی می تواند دیگر عمل نکند. پس دقت کنید هیچ چیزی حتی آب وارد مخزن روغن ترمز نشود تا دچار مشکل نشوید.
درب محفظه را باز کنید به طوری که فقط روغن را ببیند و چک کنید چون وارد شدن رطوبت به این مخزن می تواند باعث کم شدن کارایی لازم روغن ترمز شود.
به سطح روغن و نشانگر ها دقت کنید اگر روغن نیاز بود به آن اضافه کنید یا با توجه به نیاز ( سیاه شدن کارکرد بالا و یا مدت زمان زیاد و …) روغن ترمز را تعویض کنید

سیستم ترمز در هر وسیله نقلیه ایی حیاتی بوده و درصورت کار نکردن این سیستم دچار مشکلاتی گاها غیر قابل جبران خواهید شد. پس توجه ویژه ایی به این سیستم داشته باشید. مقاله هنگام عمل نکردن ترمز چه باید بکنیم ؟؟؟مطالعه کنید تا در زمان بحران بهتر عمل کنید.
دراین مقاله سعی شد اطلاعاتی در مورد این مایع حیاتی برای شما گردآوری کنیم تا دیدی بهتر و حساسیت بیشتر نسبت سیستم ترمز داشته باشید. اگر مهارت کافی را در نحوه تعویض و یا عیب یابی سیستم ترمز خودروی خود ندارید می توانید این کار را به افراد متخصص بسپارید چون این سیستم از حساسیت بالایی برخوردار است.